Hoe maak je zelf een ijsbad?

Table of Contents

This article contains affiliate links. If you make a purchase through these links, we may receive a small commission at no extra cost to you.

Hoe maak je zelf een ijsbad? – Wij helpen je verder

Het klinkt misschien als een grote uitdaging, maar je eigen ijsbad maken is een fluitje van een cent. In deze handleiding vind je alles wat je moet weten om te beginnen en hoe je het beste uit je ijsbad haalt.

1. Wat is een ijsbad?

Een ijsbad is een bad gevuld met water met een temperatuurtussen de 5 tot 10 graden. Het is enorm populair bij atleten omwille van zijn voordelen op je herstel na het sporten. Tegenwoordig wint het ook aan populariteit bij het grote publiek door de vele gezondheidsvoordelen die koude te bieden heeft.

2. Wat heb je nodig voor een ijsbad

Wil je genieten van een ijskoud bad? Zorg dan voor de volgende spullen:

Een degelijk bad: Een opblaasbad, draagbaar bad of een grote kuip werkt prima, als het maar stevig is.

IJs: Haal genoeg ijs in huis om het water ijskoud te krijgen. Je kunt ijs kopen of zelf maken.

Thermometer: Meet de temperatuur van het water met een waterdichte thermometer om het precies goed te krijgen.

Klok of stopwatch: Houd de tijd bij met iets simpels als een keukenwekker of je telefoon.

Handdoeken en warme kleding: Zorg dat je snel weer opwarmt na je ijsbad met een handdoek en iets warms om aan te trekken.

    3. De juiste locatie kiezen 

    Kies een lekkere ruime plek uit voor je ijsbad, waar je je goed voelt. En zorg dat je alles bij de hand hebt om jezelf te verwarmen na afloop.

    4. Het klaarmaken van je ijsbad

    Als je alles klaargezet hebt, vul je je bad met koud water. Begin met het halfvol maken van het bad en doe er dan beetje bij beetje ijs bij. Roer het water rustig door elkaar zodat het ijs goed verdeeld wordt.

    Wacht totdat de temperatuur tussen de 5 en 10 graden blijft hangen. Dit kan even duren, dus neem je tijd en voeg meer ijs toe als het nodig is om het koud te houden.

    5. Bereid je goed voor op je ijsbad

    Het is belangrijk om zowel mentaal als fysiek voorbereid te zijn voordat je een ijsbad neemt. Begin met het aanpassen van je lichaam aan koudere temperaturen door te eindigen met koude douches in de dagen voor je bad. Dit helpt je lichaam te wennen aan de kou en bereidt je voor op de intense koude sensatie van het ijsbad.

    Zorg dat je niet alleen bent als je voor het eerst een ijsbad probeert. Het kan best heftig zijn, dus het is fijn als er iemand is die je kan helpen als dat nodig is. Luister altijd naar je lichaam; als je ongemak, duizeligheid of pijn voelt, is het tijd om uit het ijsbad te stappen.

    6. Enkele tips om geld te besparen

    Je hoeft echt niet veel geld uit te geven voor een eigen ijsbad. Wees slim en creatief met je aankopen. Hier zijn wat spaartips:

    Scoor een tweedehands bad: Kijk eens rond op online verkoopsites of lokale advertenties. Vaak vind je daar baden die een  goedkoper zijn.
    Maak zelf ijs: Waarom ijs kopen als je het ook zelf kunt invriezen? Maak gebruik van bakjes of een ijsmachine.
    Houd het koel met isolatie: Om te zorgen dat je bad niet te snel afkoelt, kun je isolatiedeken over je bad leggen. Zo blijft het langer koud.

    7. Het ijsbad proces

    Stap zachtjes in het ijskoude water en probeer ontspannen te blijven. De eerste keer in een ijsbad is best heftig. Voel je je oncomfortabel? Dat is heel normaal. Probeer je ademhaling rustig te houden.

    Begin met een korte sessie en verleng die geleidelijk. Blijf er zeker niet langer in dan 10 minuten. Het idee is om te wennen aan de kou, niet om jezelf pijn te doen. Luister naar je lichaam en forceer niets.

    9. Veelgestelde vragen

    1. Hoe vaak moet ik een ijsbad nemen?

    Hoe vaak je een ijsbad neemt, hangt af van wat je wilt bereiken en hoe goed je het aankunt. Voor je gezondheid en om te herstellen is twee of drie keer per week genoeg. Zorg dat je lichaam genoeg rust krijgt tussen de keren in.

    2. Moet ik me zorgen maken voor onderkoeling?

    Pas op voor onderkoeling als je te lang in een ijsbad zit of als het water te koud is. Houd de tijd en temperatuur in de gaten en let goed op wat je lichaam aangeeft. Krijg je het heel koud, ga je bibberen of voel je je verward, stap dan meteen uit het bad en warm op.

    3. En wat als ik gezondheidsproblemen heb?

     Praat dan eerst even met je dokter voordat je in een ijsbad stapt. Die kan je vertellen of het wel slim is voor jou.

    Samengevat

    Een ijsbad nemen is super voor je gezondheid. Lees meer over de voordelen.

    Luister wel altijd naar je lichaam en ga ken je grenzen. Bereid je goed voor. Het is zeker niet voor iedereen weggelegd. Twijfel je? Praat dan eerst met je dokter.

    Kort gezegd, wil je je gezondheid een extra boost geven, probeer dan eens een ijsbad. Ontdek zo of koudetherapie iets voor jou is. 

    Want to keep up with our blog?

    Get our most valuable tips right inside your inbox, once per month!

    Related Posts