Een ijsbad voor spierherstel na het sporten

Table of Contents

This article contains affiliate links. If you make a purchase through these links, we may receive a small commission at no extra cost to you.

Spierherstel na het sporten – ijsbad

Heb je last van spierpijn na het sporten? Je bent niet de enige. Een ijsbad nemen is voor zowel topatleten als hobbyisten een populaire oplossing om herstel te versnellen en pijn te verlichten. We duiken in dit artikel in de wereld van koude therapie om te zien of het echt zo effectief is.

Helpt een ijsbad echt tegen spierpijn?

Onderzoek naar ijsbaden

Een studie van de Australian Institute of Sport heeft aangetoond dat ijsbaden kunnen bijdragen aan een betere kwaliteit van de slaap en een verbeterde perceptie van herstel bij atleten. Dit draagt indirect bij aan betere prestaties.

Een andere studie gepubliceerd in het ‘Journal of Science and Medicine in Sport’ heeft aangetoond dat ijsbaden de spierkracht kunnen behouden na inspannende oefeningen. Dit kan vooral gunstig zijn voor atleten die regelmatig trainen en hun prestaties willen verbeteren.

Voordelen van ijsbad na het sporten

Een ijsbad kan super zijn voor je spieren na een zware workout. Hier zijn enkele voordelen:

Minder zwelling: Kou laat je bloedvaten krimpen, en dat kan zwelling en ontsteking verminderen.


Minder pijn: Het koude water kan je huid een beetje verdoven, dus voel je minder pijn.


Sneller herstellen: Sommige mensen zeggen dat een ijsbad je spieren helpt sneller te herstellen.

Alternatieve methoden

Naast ijsbaden zijn er nog diverse andere methoden van koude therapie:

IJspakkingen of koude kompres: Lokale toepassing van ijs of een koude kompres op een bepaalde spiergroep kan helpen om de effecten van microtrauma’s en ontstekingen te minimaliseren.

Dit is met name voordelig direct na een verwonding of post-operatief. Het is belangrijk nooit ijs direct op de huid te plaatsen; gebruik een handdoek of doek als barrière om huidirritatie of bevriezing te voorkomen.

Cryotherapiekamers: Deze kamers zijn speciaal ontworpen faciliteiten waarbij het hele lichaam wordt blootgesteld aan extreem lage temperaturen, vaak tot -110°C of zelfs lager. De blootstelling duurt meestal tussen de 1 en 3 minuten.

Gebruikers ervaren vaak een afname van spierpijn en een versneld herstelproces, hoewel de wetenschappelijke gemeenschap nog steeds discussieert over de effectiviteit en veiligheid van deze methode.

Compressiekleding met koeltechnologie: Naast traditionele koude therapieën, is er ook kleding die koeltechnologieën integreert om de voordelen van compressie en koude therapie te combineren.

Deze kledingstukken absorberen warmte van het lichaam en geven een koelend effect, wat weer bijdraagt aan het herstelproces door de bloedcirculatie te bevorderen en ontstekingen te verlagen.

Een veilige ijsbad ervaring

Let wel op; het kan best even wennen zijn en het kan behoorlijk koud aanvoelen. Blijf er niet te lang in en zorg dat je goed voorbereid bent. Overleg ook met je huisarts als je twijfelt of het wel geschikt voor je is.

Voor een betere ervaring kun je geurolie zoals lavendel of eucalyptus toevoegen, om lekker tot rust te komen en stress te verlagen. En met wat rustige muziek erbij maak je het helemaal zen.

Want to keep up with our blog?

Get our most valuable tips right inside your inbox, once per month!

Related Posts