Wat is cryotherapie?

Table of Contents

This article contains affiliate links. If you make a purchase through these links, we may receive a small commission at no extra cost to you.

Wat is Cryotherapie?

 

Cryotherapie is echt iets wat je tegenwoordig vaak hoort in de wereld van gezondheid en wellness. Het is super populair geworden, vooral bij sporters en in spa’s. Het kan voor van alles helpen: van het verlichten van pijn tot het verbeteren van je huid.

Maar wat houdt het nou precies in? En waarom is het zo in trek? In dit artikel gaan we eens goed kijken naar cryotherapie. We ontdekken hoe het werkt en wat mensen er nu echt van vinden.

Wat doet cryotherapie met je lichaam?

Cryotherapie is eigenlijk je lichaam blootstellen aan hele lage temperaturen. Dat klinkt misschien een beetje gek, maar het is bedoeld om je gezondheid een boost te geven. De term komt van het Griekse woord ‘cryo’, wat ‘koud’ betekent. Het idee is niet nieuw; mensen gebruikten vroeger al kou om pijn en zwelling tegen te gaan.

In Japan is in de jaren ’70 de moderne cryotherapie begonnen. Ze dachten: als je je hele lichaam in de kou zet, dan vermindert dat ontsteking en pijn. En dat idee sloeg aan. Nu wordt het over de hele wereld gebruikt, voor sportherstel, maar ook voor een mooiere huid.

Tijdens een sessie in de cryokamer kan het wel -110°C worden. Dat klinkt superkoud, maar het is maar voor even, meestal een minuut of twee, drie. Zo blijf je veilig en krijg je geen bevriezingsverschijnselen. Je huid koelt snel af, en dat heeft allerlei effecten op je lichaam.

De wetenschap achter cryotherapie

De wetenschap erachter is best interessant. Cryotherapie zorgt voor vasoconstrictie: je bloedvaten worden smaller door de kou. Dat houdt je warm en vermindert bloedtoevoer naar plekken die ontstoken zijn. Na de sessie, als je weer opwarmt, gaan de bloedvaten juist weer wijder open. Daardoor stroomt er meer bloed met zuurstof naar die plekken toe. Dit kan helpen om ontstekingen te verminderen en het herstel te bevorderen.

Door die extreme kou gaat je lichaam ook een signaal naar je hersenen sturen. Dat zorgt ervoor dat je meer endorfines aanmaakt, de gelukshormonen. Je kunt je daardoor blijer voelen en je hebt minder pijn. Dat is ook waarom sporters en mensen met chronische pijn zo enthousiast zijn over cryotherapie.

Voordelen van cryotherapie voor je lichaam

Er zijn echt een heleboel voordelen aan cryotherapie:

  • Immuunsysteem: Het kan zorgen voor meer witte bloedcellen.
  • Pijnbestrijding: Het wordt veel gebruikt voor mensen met langdurige pijnklachten.
  • Huid: Het kan helpen om je huid te verbeteren en te vernieuwen, en wordt soms gebruikt voor huidproblemen zoals eczeem en psoriasis. Ook kan het je huid strakker maken.

Verschillende soorten cryotherapie

Er zijn allerlei soorten cryotherapie, afgestemd op wat je nodig hebt:

Whole Body Cryotherapy (WBC): Je hele lichaam gaat de kou in, behalve je hoofd.

Lokale cryotherapie: Dit richt zich op een specifiek deel van je lichaam, bijvoorbeeld een zere spier. Hierbij wordt er koude lucht of vloeibare stikstof recht op het probleemgebied gebruikt.

Elk type heeft zijn eigen specifieke voordelen, afhankelijk van wat jij wilt bereiken met de behandeling.

Hoe werkt een cyotherapiebehandeling?

Het begint allemaal met de voorbereiding. Je trekt speciale beschermende kleding aan, zoals handschoenen en sokken. En soms ook een masker en oorbeschermers. Dan ga je de cryokamer in. De temperatuur gaat snel omlaag. Het is handig om een beetje te bewegen, zodat je bloed blijft stromen en je het niet te koud krijgt.

Tijdens de behandeling kun je een beetje een tintelend gevoel krijgen. Maar het moet geen pijn doen. Na de sessie warm je snel op en veel mensen voelen zich meteen energieker.

Cryotherapie in de Sport

Sporters zijn echt dol op cryotherapie. Het helpt ze om sneller te herstellen. Het gaat om het verminderen van spierpijn en ontstekingen. Onderzoek laat zien dat het kan helpen om spierpijn na het sporten te verlichten. Vooral voetballers zijn enthousiast. Het helpt hen namelijk met minder spierschade en betere prestaties.

 

    Want to keep up with our blog?

    Get our most valuable tips right inside your inbox, once per month!

    Related Posts