Herstel bij long covid – Hoe een ijsbad kan helpen

Table of Contents

This article contains affiliate links. If you make a purchase through these links, we may receive a small commission at no extra cost to you.

IJsbaden en herstel bij long covid

Heb je nog steeds klachten na corona, zoals moe zijn, pijn hebben of slecht ademen? Dat kan echt vervelend zijn. Mensen proberen van alles om te herstellen, bijvoorbeeld ijsbaden. Maar werken die nou echt tegen Long COVID? We gaan het onderzoeken.

Wat is long covid?

Long covid, ook bekend als post-covid-syndroom, is een verzameling van klachten die sommige mensen blijven houden na hun herstel van het coronavirus. Klachten zoals constante moeheid, kortademigheid en moeite met concentreren kunnen het dagelijks leven flink in de war sturen. Het RIVM erkent dat een flinke groep patiƫnten lang na de infectie nog steeds problemen ondervindt.

IJsbaden voor herstel

IJsbaden zijn al eeuwenoud en geven je nieuwe energie. Dankzij Wim Hof, ook bekend als ‘Iceman’, zijn ze weer helemaal in. Hof beweert dat zijn combinatie van kou, ademhalingsoefeningen en meditatie je immuunsysteem een boost geeft en stress verlaagt. Voor mensen die last hebben van Long COVID, zou een koud bad kunnen helpen als een soort ‘reset’ voor het lichaam, omdat het ontstekingen tegengaat.

De wetenschap achter ijsbaden

Neem je een duik in een bad vol ijs, dan schiet je lijf in de overdrive. Je vaten trekken samen – goed tegen ontstekingen en pijn. En je krijgt een dosis endorfines, waardoor je je beter voelt.

Studies laten zien dat regelmatig koud douchen of ijsbaden je vetlaag en je hart en vaten kan boosten. Dit kan je metabolisme en immuunsysteem een duwtje in de rug geven, wat fijn kan zijn voor mensen met Long COVID. Maar, we moeten nog wel uitpluizen wat de precieze effecten zijn op het herstel van Long COVID.

Wil je ook beginnen? Probeer dan eerst koud af te douchen. Ga niet meteen te extreem, maar bouw het rustig op. Draai de verwarming wat lager, of haal diep adem als je het koud hebt. Bouw het langzaam op in je routine.

Want to keep up with our blog?

Get our most valuable tips right inside your inbox, once per month!

Related Posts