Verhoog je metabolisme met een ijsbad

Table of Contents

This article contains affiliate links. If you make a purchase through these links, we may receive a small commission at no extra cost to you.

Verhoog je metabolisme met een ijsbad

We zijn altijd op zoek naar manieren om ons beter te voelen en meer energie te hebben. Daarbij herontdekken we de kracht van oude natuurlijke technieken. Neem nou een ijsbad: wat begon als iets voor de extreme sporter, is nu een hit voor Jan en alleman.

Dit stuk laat zien hoe een koude therapie je kan helpen om je stofwisseling te verbeteren.

Hoe kou ons helpt calorieën te verbranden

Zodra je in de kou stapt, schakelt je lichaam over op een hogere versnelling om je warm te houden. Dit fenomeen, ook wel thermogenese genoemd, jaagt je stofwisseling omhoog. 

 

Dit gebeurt door het verbranden van calorieën, wat je metabolisme dus versnelt. Deze verbranding komt vooral van bruin vetweefsel, een type vet in het lichaam dat energie kan omzetten in warmte. Dit is anders dan het meer voorkomende witte vet, dat energie opslaat.

Bruin vetweefsel wordt geactiveerd door de kou en begint vetzuren te verbranden om warmte te produceren. Dit proces wordt non-shivering thermogenesis genoemd.

Dit helpt je lichaam om warmer te worden zonder dat je hoeft te rillen. Rillen maakt ook warmte, maar dat komt door het bewegen van je spieren.

 

Daarnaast heeft blootstelling aan koude ook invloed op hormonen zoals adrenaline en noradrenaline, die beide je metabolisme kunnen verhogen. Deze hormonen stimuleren ook de activiteit van bruin vetweefsel.

Conclusie: 

Het is belangrijk om ijsbaden op een veilige en verantwoorde manier te benaderen, met respect voor je eigen grenzen. Begin langzaam en bouw je tolerantie geleidelijk op. Combineer ijsbaden met ademhalingsoefeningen voor een nog diepere ervaring.

 

Opmerking: Raadpleeg altijd een medische professional voordat je begint met een nieuwe gezondheids- of welzijnsroutine, vooral als je gezondheidsproblemen hebt of zwanger bent.

Want to keep up with our blog?

Get our most valuable tips right inside your inbox, once per month!

Related Posts